Arheologija u Petnici

Ove godine naša škola je imala čast da u Petnicu pošalje svoju učenicu III godine Tijanu Andrić.

Povodom svog boravka u istraživačkoj stanici Petnica, Tijana je pristala da svoje iskustvo podeli sa ostaktom škole preko našeg web-sajta. Imali smo nekoliko pitanja za nju.

  • Kada si bila u Petnici?

Ja sam u Petnici prvi put bila u junu, tačnije krajem juna, a drugi put sam bila sredinom oktobra. Tada sam još bila u Karlovačkoj, nisam očekivala da ću otići jer sam mislila da je to samo za nadarenu decu.  Profesorica mi je predložila kao zanimljivu ideju da se prijavim za njihove seminare.

  • Iz kog predmeta si bila u Petnici i čime si se tačno bavila tokom boravka u istraživačkoj stanici?

U Petnici sam bila iz arheologije i na prvom seminaru u junu, bavila sam se Lepenskim virom i nalazištima u okolini. Prvi seminar je dosta bio posvećen teorijskoj nastavi, a poseban akcenat je bio na naučnom radu koji smo pisali. Drugi seminar u oktobru bio je posvećen praktičnoj nastavi i praktičnom radu. Na drugom seminaru sam se bavila numizmatikom, tumačila sam novac iz 4. veka iz Rima na području Srbije.

Odlučila sam da se i ove godine prijavim ponovo sa predlogom projekta iz numizmatike, tako da se nadam da ću i sledeće godine da se bavim ovim predivnim delom istorije sa naših prostora.

  • Kako planiraš da se pripremiš za predstojeće seminare i da li škola može nekako da ti pomogne?

U kontaktu sam sa saradincima iz Petnice koji se bave numizmatikom i oni će se pobrinuti za materijal koji će mi biti potreban ukoliko dobijem poziv. Konkretno od škole MC Vision Academy sam dobila stipendiju u celokupnom iznosu kotizacije za boravak u Petnici, te bi mi takav vid finansijske podrške i u budućnosti puno značio.

  • Kada se očekuju rezultati konkursa?

Po planu, prvi seminar treba da se održi u martu ili aprilu, nažalost još uvek se precizno ne zna zbog situacije sa COVID-19 virusom.