fbpx

Zlatna medalja Gastro Kup 2022

Učenici srednje škole „MC Vision Academy” postigli su veliki uspeh na međunarodnom takmičenju „Gastro kup Srbija”, održanom 18. i 19. novembra na Novosadskom sajmu. Polaznici smera Kulinarski tehničar Stefan Vujanov, Leo Milovanović i Stefan Todorović osvojili su zlatnu medalju na ekipnom takmičenju, dok su u individualnoj konkurenciji među pobednicima Stefan Todorović (drugo mesto) i Nikola Drača (četvrto mesto).

Ovo je bila jedinstvena prilika za mlade učenike da učestvuju ravnopravno sa odraslim kuvarima, te da upoznaju velika imena u gastronomskom svetu, kao i da nauče nešto novo od regionalnih sudija i starijih iskusnih kolega. – Naši đaci spremali su jela u jesenjem stilu koja na najbolji način pokazuju nacionalnu srpsku i vojvođansku kuhinju – istakla je profesorka ugostiteljske grupe predmeta Bojana Šukura. – Oni su zadatku pristupili na moderan način, u skladu sa svojim godinama, kao i sa vremenom u kojem živimo. Hteli smo da pokažemo da se jedno lepo restoransko jelo može napraviti i bez sastojaka uvezenih iz drugih država, te da su dovoljne sezonske namirnice, kao što su bundeva, suve šljive, mak, korenasto povrće, kruške ili svinjsko meso.

 

Foto: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

Budući kulinari zadovoljni su uspehom i više nego zasluženim plasmanom, a on ne bi bio moguć da nije profesora kulinarstva Uroša Zavarka i mentora Nikole Puzovića, koji su ih usmeravali tokom priprema za takmičenje. – Osim što sam osvojio dve medalje, smatram da je ovo takmičenje novo iskustvo za mene i drugare iz škole – rekao je učenik Stefan Todorović. – Od mene možete da očekujete nove recepte i nadam se uspehu i sledeće godine. Uspehu se nada i mladi kulinar Leo Milovanović, koji takođe planira učešće naredne godine, a osim u ekipnom takmičenju pokušaće da osvoji zlatnu medalju i u konkurenciji individualaca. – Očekivao sam medalje i ispunio cilj, zanimljivo je bilo ići i videti kako se radi u gužvi i pod tenzijom – kazao je Leo Milovanović.

Za sajt škole direktorka Sivlija Levatić Cukić je izjavila: ,, Svim učenicima koji su učestvovali na Gastro Kupu 2022. škola je uručila pohvalnice. Zadovoljstvo nam je što je kvalitet rada u školi prepoznant od strane žirija, kao i što naše učenike opremamo relevatnim veštinama i znanjima traženim za njihovo buduće profesionalno angažovanje.

Hvala i medijima koji su propratili i izveštavali o našem uspehu, a mi ćemo nastaviti da dajemo sve od sebe kako da nastavimo sa osvajanjem medalja.”