fbpx

Poseta pozorištu mladih

Višedimenzionalni pristup obrazovanju učenika jedan je od faktora na kome intenzivno radimo i koji nas razlikuje od drugih obrazovnih institucija. Razvojni plan i strategiju obrazovanja učenika u velikoj meri je pandemija Kovida -19 prilagođavala trenutnim mogućnostima protokom vremena tokom 2020. i 2021.godine. U tako ograničenim uslovima, uspeli smo da, mimo nastavnih aktivnosti, omogućimo deci posetu Pozorištu mladih.
Predstava ”Kad sam bio garav” uspela je učenike da upozna sa nekim drugim vremenom, drugim brigama, različitim doživljajem života i prijateljstva. Upoznali su svoje teritorijalne korene, kroz sagu o Miroslavu Antiću. Neki su se poistovetili sa pesnikom,dok su drugi uvideli i spoznali generacijski jaz, razlike u vrednostima, bezbrižnost naspram neizvesnosti tokom pandemija koja boji njihovu mladost. Kultura i umetnost ne mogu da ne ostave trag na pojedinca i zajednicu. Ova predstava je implicirala kvalitetnije odnose na relaciji učenik- učenik, učenik- profesor, povećala nivo tolerancije,solidarnosti.
Drugačiji sadržaj ponudila je predstava ” 39 stepenika”. Učenici su imali prilike da za razliku od gore spomenute predstave,gde je akcenat na priči o životu, upoznaju,kritikuju multidimenzijonalnost na sceni,glumca. Ova predstava je zahtevala od pojedinca ogromnu moć transformacije i time ukazala na mnoštvo uloga sa kojima se i čovek u svom svakodnevnom životu suočava i niz životno- praktičnih aktivnosti na koje treba da odgovori. Istoimeni film nam je dao mogućnost korelacije i pomogao da u potpunosti kritički sagledamo nepravedno optuženog čoveka i sve nedaće koje prolazi da bi osvojio slobodu.
prof.Marko Suharevski

 

Foto: Pozorište mladih Novi Sad


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *