fbpx

NA MLADIMA SVET OSTAJE – naši učenici učestvovali na prvoj ekološkoj trci u Novom Sadu

O učešću su detaljno izveštavale Gradskeinfo.rs te Vam vest prenosimo u celosti.

Učestvovanje u akcijama doprinosi razvoju svesti o uključenosti pojedinca u društvu. U velikim gradovima kao što je Novi Sad, izuzetno je teško da se nečiji glas čuje. „Ma drugi će to uraditi“; „Ima ko će“ – često čujemo u okolini. Izuzetno je važno pružiti priliku i naučiti pojedince pravim vrednostima od malena i pokazati da „Nije teško biti fin“.

Ovim motivom se vodi i srednja škola MC Vision Academy, koja osim što pruža ekspertska znanja svojim učenicima, škola podstiče i njihov lični razvoj u različitim sferama njihovih interesovanja.

Pored redovne nastave, škola organizuje ekskurzije i posete na kojima učenici nauče važne životne lekcije. (put u Budimpeštu, odlazak u Istorijski arhiv Grada Novog Sada i slično). Takođe, motiviše ih da se uključe i u raznovrsne aktivnosti koje se organizuju u našem Gradu, a jedna od poslednjih akcija jeste uključenje u prvu ekološku trku u Srbiji, organizovanu od strane Ekološkog Udruženja „Zeleni Sad“.

Od osnivanja 2016. godine, posvećeni su oblikovanju budućnosti kroz kvalitetno obrazovanje i zaštitu naše planete. Njihova priča počinje pre pet godina, a danas su ponosni što mogu da najave svoju aktivnu ulogu u ekološkoj trci. Veruju da je edukacija ključna za pozitivne promene i zato su odlučili da se priključe naporima za očuvanje okoline.

Škola nudi učenicima priliku da istraže svet ekologije kroz inspirativne nastavne programe, ekološke projekte i aktivno učenje kako da postanu čuvari naše planete. Učenici stiču znanja o održivosti, recikliranju, zaštiti biodiverziteta i mnogo toga još.
Pored stečenog znanja iz oblasti ekologije, zaštite životne sredine i reciklaže, kao i negovanje volonterizma, đaci srednjoškolci su uvideli da je važno misliti o zdravlju tela i fizičkoj aktivnosti.

Svesni činjenice da se društvo ne može promeniti samo njihovim mišljenjem, već dobrim primerom uz podršku svoje škole, učenici su ispunili svoje pune potencijale prijavom za ekotrku, prepričavajući utiske i motivišući svoje drugare da se i oni priključe akciji naredne godine, te da promene svoj način razmišljanja i svoje navike kod kuće.

Učešćem u trci su naučili kako da brinu o sebi, svom telu i svojoj okolini te ih je škola nagradila dobrim ocenama za svoje angažovanje u aktivnostima koje su bitne za sve stanovnike našeg grada.

Da podsetimo, ekološku trku drugu godinu za redom je organizovalo Ekološko udruženje „Zeleni Sad“, a sama trka je zamišljena na sledeći način:

1. Start kod glavnog ulaza na Štrand (okretnica osmice), odakle prvi član ekipe trči i sakuplja otpad po Limanima putanjom koju je sam odabrao;
2. Kod Lidla na Limanu 4 predaje štafetu drugom članu svog tima koji transportuje otpad na biciklu kroz Ulicu Ive Andrića i Bulevar Evrope;

3.Treći član ekipe ga dočekuje u Arapi parku na Novom naselju gde će volonteri najpre izmeriti masu prikupljenog otpada, a zatim se vrši separacija otpada i to: plastike, aluminijuma, papira i staklo.

Izvor: gradskeinfo.rs

Izvor fotografije: gradskeinfo.rs